Колко ще струва украсата за сватбата ми?

blog_big_390

Колко ще струва украсата за сватбата ми?

17.05.2016 Без категория

Всеки, който започва да чете тази статия, разбира се очаква, да чуе и отговорът на въпроса от заглавието и. Ще се радвам, да я дочетете до край и сами да прецените, дали любопитството Ви ще бъде задоволено.

На всеки или за да не бъдем крайни, на почти всеки, в даден етап от живота, му се е налагало да обзавежда жилище. Можете ли да си спомните, колко от вас са отивали в огромен магазин за мебели и са питали: „Колко ще ми струва да си обзаведа жилището?“. Повярвайте, дори да не сте го правили, ако бяхте, щяхте да срещнете изумения поглед на продавач-консултантите, отсреща Ви… Със сигурност, те щяха да Ви отговорят с нови въпроси,  от рода на: Какви по-точно мебели Ви трябват; Колко е голямо жилището Ви и колко стаи има; До каква сума трябва да се вместим и т.н. и т.н. … Питанията, за изясняване на крайната Ви цел са много. Когато обаче дадете подробна информация на хората, към които сте се обърнали, предложенията от тяхна страна, ще завалят.

Мога да дам още много примери, като: Колко ще струва да си подменя гардероба (въпрос отправен към продавач-консултант в магазин за облекло); Колко ще струва да обиколя Света; Колко ще струва да направя реклама на новия си бизнес? Има още много, много въпроси, които не могат да получат моментален отговор.

Но нека се върнем на нашия – „Колко ще струва украсата, за сватбата ми“. Преди да отговорим на това (иначе толкова важно) питане, има много въпросителни, които трябва да бъдат изяснени. Важното е, младоженците да поставят границите и изискванията си, за да можем да дадем качествен и целенасочено отправен отговор. Съгласете се, че има огромна разлика в това, дали сватбата Ви ще бъде с 50 или с 250 госта; дали ще бъде направена на поляна в средата на гората или в пет звездна локация; дали цветната декорация ще бъде аранжирана с  хризантеми или с орхидеи; дали церемонията по сключване на граждански брак ще се състои в обредния дом или на плажа…

Незнаейки абсолютно никакви подробности относно сватбата Ви, нито един професионален сватбен агент, декоратор, флорист и т.н., няма да може да даде точен и конкретен отговор на този въпрос. Защото работата ни, не се състои само в това, да отбием номера и да Ви кажем, украсата ще струва ххх лв. Естествено,  има и такива случаи, но аз съм далеч от идеята, че това е професионално поднесена информация. Ние сме хората, които имат задачата да Ви изслушат и да доразвият всяка една ваша идея или просто хрумване, да го обобщят, да си нарисуват ясна картина на всеки един детайл около сватбата Ви и накрая, да Ви предложат концепция и оферта, направена специално за Вас, защото Вашият ден е специален и изисква нужното внимание.

И в този ред на мисли, не мога да не спомена още една важна подробност, която за мен е от много съществено значение. Винаги питам своите клиенти: „Имате ли определен бюджет за украса?“. Това е въпросът, на който повечето от тях, нямат конкретен отговор или най-често срещания такъв е: “Нямам представа, не се женя всеки ден“. Разбира се, вие сте в правото си да кажете именно това, защото първоначално, мислите точно това. Но нека пак се върнем към началото на статията. Сигурна съм, че отивайки до някой магазин с цел обзавеждане на дом, до рекламна агенция или просто на шопинг знаете, че не бихте похарчили 10 000 лв. за диван, 1 000 за обувки или  1 500 лв. за 30 секундна реклама по БГ телевизия.  Или пък обратното, 10 000 лв. за диван ви се струват малко, защото искате уникат за, или пък обувки, като на Кари Брадшоу за 5 000 лв., а защо не и Продуктово позициониране в „Междузвездни войни“ за ххх ххх лв.  И ето тук разбирате, че всъщност границите на бюджета, са начертани. Не бихте дали повече от 100 лв. за аранжировка на маса;  не бихте имали възможност да сложите арка на плажа, декорирана с 1 000 рози; не бихте могли да си позволите тунел от живи цветя в стил Престън Бейли или пък бихте, това зависи от вас. Защото вие, току що определихте своя бюджет за украса.

И не си мислете, че като кажете на сватбения си агент границите и дадете по-конкретни суми, той автоматично ще се опита, да спечели от вас. Отивайки при този човек и доверявайки му се напълно за тоз така специален, ден, вие трябва да можете да му се доверите за всичко останало и да знаете, че това е човекът, който няма за цел да спечели от Вас, а да свърши перфектно работата, за която взима своя личен хонорар. Но това вече е тема на една друга статия, която скоро ще намерите в блога ми.

В заключение ще кажа, че ето така, както си „говоря“ с вас читатели, правя същото  и с младоженците, които ми се доверяват. Моята цел е, не да ги огранича с определени суми и видове украси, а заедно, да направим най-подходящата за тях и визуално, и ценово.  Та говорейки си с тях, избистряйки концепцията на сватбения им ден, с младоженците стигаме до адекватния и напълно шлифован отговор на въпроса – „Колко ще струва украсата на сватбата ми?“

Съжалявам, че разочаровах тези, които очакваха конкретни цифри, но ако сте решили, че сватбата Ви е едно от най-важните неща в живота и искате всичко да е перфектно, не се доверявайте напълно на хората, които ще отговорят на този въпрос веднага, след задаването му!

П.П. За написването на статията се вдъхнових от една дама, която преди 4-ри дена влезе в офиса ми. Не ми беше позната, виждах я за първи път. Тя влезе, каза „Добър ден“, усмихна се и зачака… Аз я попитах: „С какво мога да Ви бъда полезна?“, а тя учудено ми отговори „Как с какво, искам да попитам колко ще ми струва украсата за сватбата, на сина ми!“ и след това допълни „Вие нали това правите тук?…“!!! Но това също е тема на една друга статия…

Автор:
Мартина Славова – Сватбен агент
Всички права, върху текстовете в този сайт – запазени!

Share it:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *